In het spoor van Margaretha Turnor Tabaksteeltmuseum/kinderarrangement

De vertelling

Tijdens de Gouden Eeuw is Margaretha Turnor kasteelvrouwe van Kasteel Amerongen. Omdat haar man, diplomaat Goert van Reede, veel weg is neemt zij zijn taken in en om het kasteel vaak over.
Zo gaat ze regelmatig kijken hoe het met de tabaksteelt staat en neemt haar gasten graag mee om hier meer over te vertellen.

 

Twee keer per maand gaat Margaretha op woensdagmiddag naar het tabaksveld waar de tabakstelers druk bezig zijn. Schoffelen, dieven, plukken, enz. Er is altijd wel wat te doen en als Margaretha komt moet de boel er natuurlijk netjes uitzien! Een teler doet verslag over de voortgang en vertelt hoe het allemaal zit met die tabaksteelt. Soms kan hij wel wat extra hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij het schoffelen, en mogen de kinderen meehelpen.

 


Aangekomen bij het kasteel nodigt Margaretha de kinderen mee uit naar binnen. Hier ontmoeten ze mevrouw Visbach die al lang in het kasteel werkt. Zij vertelt over haar werk en de verschillen tussen ‘boven’ en ‘beneden’ wonen. Ook weet ze veel over de familie en neemt de kinderen stiekem mee langs de diensttrappen om wat van het huis te laten zien. Daarna trakteert mevrouw Visbach iedereen op een glaasje limonade in de kasteelkeuken en is het avontuur ten einde.

Kenmerken

Groepen
ja

Contactinformatie

E-mail: 
reserveren@tabaksteeltmuseum.nl
Telefoon: 
0343 456500 (13:00 – 17:00 uur).